מהירות האתר היא גורם משפיע ביותר בחוויה הכוללת של הגולשים שלכם. בין אם מדובר באתר תדמית או באתר סחר אלקטרוני, מהירות האתר משפיעה באופן ישיר על הזמן שיבלו הגולשים באתר, ועל אחוזי ההמרה. אף אחד לא אוהב לחכות לאתר שייטען, במיוחד אם הוא נכנס בשביל לבצע קנייה.
מעבר ליצירת תסכול אצל גולשים, מהירות האתר משפיעה גם על ה-SEO. מנועי חיפוש כמו גוגל מודעים לעובדה שמהירות האתר חשובה מאוד לגולשים, ו"מענישה" בדירוג אתרים שזמן הטעינה שלהם איטי. מעבר לכך, במידה ובעקבות איטיות האתר גולשים רבים יוצאים ממנו תוך שניות בודדות, זה נמדד על ידי גוגל ובא לידי ביטוי בדירוג האתר במנוע החיפוש.
לפניכם 5 טיפים קלים ליישום, שלא דורשים ידע טכני מתקדם או שירותי מתכנת. ביצוע הטיפים יכול להאיץ משמעותית את מהירות האתר שלכם ובעקבות כך לשפר את ציון הSEO שלכם, אחוזי ההמרה, ושביעות הרצון של הגולשים שלכם.
הבסיס של מהירות האתר נקבעת לפי שרת האחסון. לפני שמתחילים לשפר את מהירות האתר עצמו, כדאי לוודא שהתשתית שלכם טובה, ואתם מאחסנים את האתר בשרתים מהירים, ואם אפשר, שמותאמים לאתרי וורדפרס. את מהירות השרת ניתן לבדוק באמצעות כלים אונליין כמו: GTmetricks ו-Pingdom. חשוב לדעת – מעבר למהירות, השרת אחראי לספק לנו דברים נוספים קריטיים ביותר לתפקוד תקין של האתר כמו אבטחה, גיבויים, תמיכה, ועוד. אלו פרמטרים שחשוב לקחת בחשבון מלבד מהירות השרת.
זיכרון מטמון היא שיטה לצמצום המשאבים הנטענים בעת טעינת האתר. כשזיכרון המטמון פעיל באתר שלכם, השרת מגיש לדפדפן שבתורו מגיש למשתמש את קבצי האתר כמו שהם "שמורים" בזיכרון המטמון, ולא טוען את כל אחד מהאלמנטים בעמוד מחדש בכל פעם שהמשתמש נכנס לאתר. שימוש בטכנלוגיה הזאת יכול לגביר משמעותית את מהירות טעינת האתר שלכם, ולכן מומלץ להשתמש בה.
זיכרון מטמון יכול להיות מוגדר במספר מקומות – בשרתי הDNS, בשרת האחסון, בדפדפן, ועוד.
בתור התחלה, מומלץ לוודא שמנגנון זיכרון המטמון פועל בשרת, ולהתקין תוסף זיכרון מטמון על אתר הוורדפרס. סוג התוסף המומלץ משתנה בהתאם לאחסון, ולכן כדאי להתייעץ עם ספק האחסון לגבי התוסף. תוספי זיכרון מטמון פופולריים הם WP-Rocket, LightSpeed Cache.
CDN (Content Delivery Network) היא רשת של שרתים המפוזרים באזורים גיאוגרפיים שונים מסביב לעולם. התפקיד של הרשת הזאת הוא להציג למשתמש את התוכן של האתר מהמיקום הגיאוגרפי הקרוב אליו ביותר, מה שמקטין את הדרך שהמידע צריך לעבור עד שהוא מגיע למשתמש ולכן זמן הטעינה מתקצר.
תוספי וורדפרס פופולריים המציעים גם שירות CDN הם Smush ו-WP-Rocket (שירות בתשלום), אפשרות נוספת היא שימוש בשירות של Cloudflare.
ביצוע אופטימיזציה לתמונות באתר שלכם זה צעד חשוב מאוד בשיפור מהירות הטעינה. תמונות גדולות ולא ממוטבות יכולות להאט באופן משמעותי את זמן הטעינה של האתר. ישנם מספר דרכים למיטוב התמונות באתר:
א. בחירת פורמט מתאים – נעדיף לבצע המרה לפורמט WebP, פורמט תמונה יחסית חדש שפותח על ידי גוגל במטרה לצמצם את גודל התמונה כדי לטעון אותה במהירות גבוהה יותר.
ב. דחיסת תמונות – צמצום גודל התמונה ע"י דחיסה. התוסף Smush שהוזכר בסעיף הקודם עושה את זה מעולה.
ג. lazy load – טעינת התמונה רק כאשר המשתמש מגיע למיקום שלה בעמוד, במקום טעינת כל התמונות יחד עם טעינת העמוד. גם את זה ניתן להפעיל מהתוסף Smush.
עדכונים שוטפים של מערכת ותוספים חשובים ביותר באתרי וורדפרס, ולא רק לשם שיפור מהירות. כל תוסף שאנחנו מתקינים מכביד על הדאטהבייס, ועלול להאט את המהירות של האתר. לכן, מומלץ להסיר מהאתר כל תוסף שאנחנו לא משתמשים בו, ולשמור על כמות תוספים פעילים סבירה.
עדכוני גרסאות של וורדפרס ושל התוספים באתר חשובים בעיקר בשביל אבטחת האתר ושימוש בפיצ'רים עדכניים של התוספים, אך לעתים העדכונים כוללים שיפורי מהירות ומיטוב הקוד ולכן תמיד מומלץ לעדכן.
על ידי ביצוע המלצות אלה, תוכלו לשפר משמעותית את מהירות האתר שלכם, וליצור חווית משתמש יותר טובה עבור הגולשים שלכם. זכרו שהעבודה על מהירות האתר אינה חד פעמית, וכדי לשמור על אתר ממוטב ומהיר יש צורך בתחזוקה שוטפת קבועה – עדכון תוספים וגרסאות, דחיסת תמונות, וניטור ובדיקות מהירות קבועות.